Verplicht een SSL-Certificaat - Va-Webdesign

Verplicht een SSL-Certificaat

Een SSL-Certificaat is sinds 25 mei 2018 verplicht. Als wij aan klanten uitleggen wat een SSL-Certificaat is, dan zeggen wij meestal: 'Het houdt de persoonsgegevens veilig'. Echter willen sommige klanten een uitleg die meer in detail gaat. Vandaar dat wij nu een artikel schrijven over hoe SSL nou eigenlijk in elkaar steekt en wat het precies is.

Wat is een SSL-Certificaat?

SSL staat voor Secure Socket Layer. Dit betekent dat er een beveiligde verbinding tussen twee computers wordt gecreëerd. Dus als het ware kun je nu op een veilige manier jouw data over het internet sturen, zonder dat het onderschept wordt door hackers. Wij kunnen een real-world voorbeeld geven;

  • De eerste computer vraagt als het ware aan de andere computer of hij een beveiligde verbinding (via SSL) wilt opzetten.
  • Computer één en computer twee wisselen hun certificaten aan elkaar uit.
  • Als het uitgewisselde certificaat overeenkomt met de data die het certificaat hoort te hebben, dan geeft de server een akkoord en kan de informatie (veilig) verstuurd worden. De gebruiker kan nu dus veilig het contactformulier invullen op een website, of zijn gegevens achterlaten op de gewenste website.
  • Op het moment dat de server alle gegevens binnen heeft gehaald worden de gegevens weer gecodeerd.

Maar wat doet een SSL-Certificaat eigenlijk?

Wij kunnen dit uiteraard heel duidelijk en begrijpelijk uitleggen. Een SSL-Certificaat zorgt ervoor dat contactformulieren beschermd worden tegen hackers. Als u bijvoorbeeld geen SSL-Certificaat heeft en een klant voert gegevens in op uw website, dan kunnen deze gegevens op straat komen te liggen.

Een tijdje geleden is er een nieuwe wet aangenomen die ervoor zorgt dat Google je straft op het hebben van geen SSL-Certificaat. Deze wet heet de AVG-wet. AVG staat voor Algemene verordening gegevensbescherming. Deze wet maakt het mogelijk dat elk persoon een melding zou kunnen make op het moment dat hij een website ziet die geen SSL-certificaat heeft. Op dat moment is het mogelijk dat je een forse boete moet betalen omdat jij de wetgeving aan je laars lapt. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe kan ik dan zien of mijn website een SSL-Certificaat heeft? 

Zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding, hoort elk domein een slotje voor hun domeinnaam te hebben. Op onze website is uiteraard ook een SSL-Certificaat geïnstalleerd, dit kun je zien door het grijze slotje dat naast ons webadres staat. Als jouw website ook een SSL-Certificaat heeft zou jij het grijze slotje (op de linkerkant van de afbeelding) ook moeten zien. Je zou ook kunnen zien of jouw website over een certificaat beschikt doordat de website standaard naar https://domein linkt in plaats van naar http://domein.

Wat gebeurt er dan als Google merkt dat je geen SSL-Certificaat hebt?

Buiten de boete die je kunt krijgen omdat iemand anders jou aangeeft voor het niet hebben van een SSL-Certificaat, zorgt dit ook voor problemen met jouw online-vindbaarheid. Als jouw domein geen SSL heeft zul je hetgeen zien dat je in onderstaande afbeelding ziet. Als je toch besluit om geen SSL-Certificaat te gebruiken, zijn dit de drie belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden;

  • Google zorgt ervoor dat je standaard lager in de zoekresultaten komt te staan.
  • Google geeft een waarschuwing aan je gebruikers dat hun persoonsgegevens niet veilig zijn op jouw website.
  • Google zorgt er soms zelfs voor dat je de website niet kunt benaderen.

Wilt u meer weten over het installeren van een SSL-Certificaat of wilt u meer weten over het gebruik van een SSL-Certificaat? Neem dan snel contact met ons op, dan bespreken wij geheel vrijblijvend de opties.


img