Werken als ZZP'er - Va-Webdesign

Werken als ZZP'er

Wil jij starten als ZZP'er? Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk geld verdienen in zo min mogelijk tijd, en denkt dat je op deze manier makkelijk geld kunt verdienen. Wij lichten hier een aantal voor- en nadelen toe aan het zijn van een ZZP'er!

Maar eerst, wat is een ZPP'er eigenlijk?

ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dit betekent dat je dus ook alle verantwoording draagt voor de dingen die jij maakt of oplevert als ZPP'er. De term ZZP komt van origine bij de Belastingdienst vandaan. Je moet je dus ook aanmelden bij de Belastingdienst als jij een nieuw bedrijf start.

Wat zijn de nadelen aan het zijn van een ZZP'er?

  •  Zoals je misschien hebt gezien staan er op onze website niet veel voorbeelden van eigen gemaakte websites. Dit komt doordat wij als ZZP'ers ingehuurd worden. Op deze manier werken wij dus vaak met andere bedrijven aan mooie websites of projecten. Echter betekent dit wel dat wij ons ook aan de regels van die bedrijven moeten houden. 
  • De onzekerheid van geen werk hebben. Als ZZP'er kan het voorkomen dat je soms gewoon een tijdje geen werk hebt. De meest gemaakte fout bij zelfstandigen is dat ze denken dat de klanten aan komen waaien. Dit is natuurlijk niet zo! Het aanbrengen van klanten in je klantenbestand neemt natuurlijk best was tijd in beslag en zo kan het dus zijn dat jouw bedrijfje daardoor aan het begin een beetje stroef op gang komt.
  • Natuurlijk snap ik het! Je hebt je studie afgerond en hebt geen zin om rond gecommandeerd te worden door een baas. Je start je eigen bedrijf, maar hebt niet aan de randzaken gedacht. Zo moet je bijvoorbeeld elk kwartaal belastingaangifte doen. En ook nog op de juiste manier. Anders staat binnen de kortste keren de Belastingdienst bij je op de stoep!

Wat zijn de voordelen aan het zijn van een ZZP'er?

  • Jij bent de baas over je eigen tijd! Jij kunt je eigen opdrachten inplannen en bedenken van hoelaat tot hoelaat je werkt. Heb je een bepaalde deadline? Geen probleem, je kunt bij wijze van ook om 03:00 uur 's nachts werken, zolang het werk maar af komt. Ditzelfde geldt voor doktersbezoeken, vakanties en andere activiteiten waar je normaal vrij voor zou moeten vragen. Het is natuurlijk wel handig om aan je klanten te laten weten dat je even weg bent als je op vakantie gaat ;)
  • Je kunt dingen doen die je leuk vindt. Als het goed is ben je een bedrijf gestart in een branche waar jij in geïnteresseerd bent. Als dat zo is ga je elke dag met plezier aan de slag! Jij kunt zelf natuurlijk bepalen welke opdrachten je aanneemt en hoe jij jezelf verder zou willen specialiseren.
  • Als ZZP'er doe je geen dag hetzelfde. Althans, dat is natuurlijk aan jou! Omdat elke dag in principe anders kan zijn zorg jij er op deze manier voor dat je baan niet saai wordt en dat je wilt stoppen.

Twee laatste tips!

  • Vaak houden grote bedrijven de schijn op, en doen zij alsof de ICT-handelingen van binnen uit de organisatie komen. Zo lijkt het alsof zij één zelfstandig bedrijf zijn dat alles zelf op kan lossen. Daardoor mag je die websites helaas niet in je portfolio plaatsen. Probeer goede afspraken te maken met de partij waar je voor werkt, zo kunnen potentiële klanten op jouw website ook van al het mooie werk genieten dat jij hebt gemaakt! Als zij dit niet willen kun je misschien een middeweg vinden, en bijvoorbeeld de afspraak maken dat je deze mooie projecten wel op je CV mag laten zien.
  • Zorg ervoor dat je een beetje vastigheid in je werkzaamheden krijgt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een langdurige relatie met een klant of opdrachtgever op te bouwen. Als je dit doet, ben je elke maand verzekerd van een bepaald bedrag. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door te vragen of de klant een bepaald aantal contacturen wilt hebben. In mijn geval zijn er een aantal klanten waar ik elke maand voor zorg dat hun website up-to-date blijft. Zo heb ik elke maand een basis-inkomen.

Ben je na het bekijken van onze website benieuwd naar wat wij nog meer kunnen? Neem dan contact met ons op, dan bespreken wij geheel vrijblijvend de opties.


img